Wilt u een evenement aanmelden? Dat kan via dit formulier

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

La Bayadère (Amsterdam)

8 oktober 2016 - 15 november 2016

Bayadere

Gamzatti – Marissa Lopez Pinon – 2007. Foto: Deen van Meer

Waarom een voorstelling van Het Nationale Ballet in de Indiase klassieke dansagenda? Omdat deze balletklassieker devadasis als thema heeft! Hij stond al een tijdje op mijn verlanglijstje – ik vind het razend interessant om te zien hoe er in het Westen eind negentiende eeuw gedacht werd over Indiase devadasis… Benieuwd? Lees hier meer!

In het kort

Een spectaculair liefdesverhaal vol passie, jaloezie, vergelding én vergeving. Deze choreografie over de liefde tussen de Indiase tempeldanseres Nikiya en de krijger Solor weet al bijna 140 jaar lang de harten van balletliefhebbers te veroveren. ‘Als je niet van La Bayadère houdt, houd je niet van ballet’, aldus de beroemde danscriticus Clive Barnes.

Het Nationale Ballet danst de veelgeprezen versie van de voormalige Russische sterballerina Natalia Makarova, met daarin een van de beroemdste ‘witte aktes’ uit de balletgeschiedenis. Witte tutu’s en virtuoze dans; een avondvullend, grandioos ballet.

Opium scene La Bayadère (2009)

Creatie

La Bayadère is een van de vele ‘exotische’ spektakelproducties die de Frans-Russische balletmeester Marius Petipa tussen 1860 en 1880 maakte, maar het heeft als enige de tand des tijds weten te doorstaan. Dat komt vooral doordat de choreografie naast een in India gesitueerd liefdesverhaal vol intriges, jaloezie, bedrog en spijt, ook wonderschone pure, klassieke dans bevat, die aan de uitvoerenden alle kansen biedt om te schitteren. Volgens Makarova is La Bayadère enerzijds een perfect voorbeeld van puur classicisme, maar anderzijds zo eigentijds dat het altijd zal voortleven: “De thema’s liefde, passie, verraad, vergelding en vergeving zijn van alle tijden en zullen mensen blíjven aanspreken.”

Net als in 2007, toen La Bayadère bij Het Nationale Ballet in première ging, komt de legendarische Makarova (Sint-Petersburg 1940) ook dit keer zelf naar Amsterdam om het ballet in te studeren. Gecoacht worden door deze legendarische prima ballerina betekent voor onze dansers – en in het bijzonder voor onze solisten – een unieke kans. In 2007 kon ook het publiek tijdens een masterclass zien hoe zij onverbiddelijk, maar met humor, het uiterste uit elke danser weet te halen.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

La Bayadere

Nikya – Anna Tsygankova – 2009. Foto: Angela Sterling.

 

Gegevens

Begin:
8 oktober 2016
Einde:
15 november 2016
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
http://www.operaballet.nl/nl/ballet/2016-2017/voorstelling/la-bayad%C3%A8re

Locatie

Nationale Opera & Ballet
Amstel 3
Amsterdam, 1011 PN
+ Google Maps
Telefoon:
020 551 81 17
Website:
http://www.operaballet.nl/