Wilt u een evenement aanmelden? Dat kan via dit formulier

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

India Festival (Eindhoven)

21 mei 2016 @ 11:00 - 18:30

Gratis

Wie geïnteresseerd is in Indiase cultuur en filosofie, bezoekt zaterdag 21 mei het India Festival in hartje Eindhoven! Op korte afstand van het Centraal Station, op het 18 September Plein, precies tussen de Bijenkorf en C&A is er dan een uitgebreid aanbod aan kramen met kleding, boeken en lekkere hapjes. Er is een podium met muziekoptredens en dans. En rond 15 uur arriveert een traditionele Indiase processie, de Ratha Yatra op het plein.

Indiase markt

Het hoogtepunt van het festival ligt in de middag, maar de markt is al vanaf 10 uur ’s ochtends te bezoeken. We verwachten de volgende kramen (wijzigingen voorbehouden):

  • Kramen met Indiase kleding, wierook, maar ook attributen uit andere tradities zoals het sjamanisme.
  • Een kraam met vegetarische kaas, dus kaas waar geen dierlijk stremsel aan is toegevoegd.
  • Een kraam met taart en gebak. Maar zònder ei. Diervriendelijk en hartstikke lekker!
  • Kramen met heerlijke Indiase snacks. Helemaal vegetarisch. Als je doorvraagt krijg je ook de recepten te horen!
  • De filosofiekraam met Indiase wijsheid. Boeken, brochures, meditatiesets. En ook nog wat Indiase kleding.
  • Een henna-artieste. Zij kan je hand omtoveren tot een kunstwerk!

Podiumprogramma

We zijn uitermate dankbaar dat we een topartiest mogen ontvangen op het India Festival Eindhoven. Nadat de traditionele Indiase processie (zie hieronder) is gearriveerd betreedt Haribhakti Dey het podium. Prachtige Indiase devotionele muziek, waarmee hij overal ter wereld voor uitverkochte zalen staat. Het is heel bijzonder dat hij nu ‘gewoon’ op het 18 Septemberplein in Eindhoven te zien en te horen is!

Het programma is nog aan veranderingen onderhevig, maar dit is op dit moment het schema:

11.00 Presentatie Indiase filosofie en devotionele zang door Guru Padma
12.00 Indiase zangworkshop o.l.v. Madhavi
13.00 Yoga-workshop
14.00 Guru Padma
15.00 Aankomst processie (zie beneden)
15.30 Korte uitleg door Malati devi dasi, vice-president van de grootste hindoe-tempel van de Benelux: Radhadesh
15.45 Haribhakti Dey
16.15 ??? ruimte voor een dansact *
16.45 Kinderdansgroep olv Asha Rambaran. Deze groep gaat Odissi dans uitvoeren.
17.00 Baithak Gana-groep Chandarbhan
17.30 Haribhakti Dey
18.15 ??? ruimte voor een dansact *
18.30 Afsluitende kirtan olv Haribhakti Dey

* Helaas moet Sonali ivm trieste familieomstandigheden afhaken. Er is dus nog ruimte voor een dansgroep (Bollywood en/of klassiek) in het programma. Kan je ons helpen? Bel Sundari Priya devi dasi: 040-2132523 of 06-24985066. Of mail sonnykhusial@hotmail.com.

Ratha Yatra

Rond drie uur arriveert de Ratha Yatra op het plein, de traditionele Indiase processie. Maar wie zin heeft kan uiteraard ook al eerder meelopen, een bijzondere ervaring! ‘Ratha’ betekent ‘kar’ en ‘Yatra’ betekent ‘reis’ of ‘tocht’. Wie de tocht vanaf het begin wil meelopen is uiterlijk half twee op het St.Trudoplein in de Eindhovense wijk Strijp. Op de Rath bevindt zich de beeldgedaantenis van Jagannatha, de ‘Heer van het Universum’. Normaal is die alleen in een tempel te zien. Dat Jagannatha nu door de stad reist is een feestelijke gebeurtenis – en dat is te zien! De kar wordt op zijn tocht begeleid met rinkelende bellen, tromgeroffel, wierook en veel dans en gezang. Onderweg wordt fruit en ander lekkers uitgedeeld aan voorbijgangers.

De route van de processie: Trudoplein (13.30 uur) – Strijpsestraat – Willemstraat – Vonderweg – Kleine Berg – Grote Berg – Kerkstraat – Demer – 18 Septemberplein (15.00 uur).

Gratis vegetarisch eten

Voor wie India wil proeven zijn er op het 18 Septemberplein de hele dag heerlijke vegetarische hapjes te koop. Maar hou nog een gaatje over! Vanaf ongeveer vier uur wordt de gratis vegetarische maaltijd geserveerd. Ook dit is een Indiase traditie. Het eten is opgedragen aan Krishna, aan God, en wordt daarom als zeer heilzaam gezien. Sowieso is het eten al gezond, vegetarisch en lekker. Maar door de speciale aandacht die het heeft gekregen, heeft dit geofferde eten (‘prasadam’) volgens velen een nòg betere smaak.

Wil je meer weten of misschien graag helpen?
Voor informatie kan je altijd bellen met Sundari Priya devi dasi, op telefoonummer 040-2132523 of 06-24985066. Of mailen: sonnykhusial@hotmail.com.

Misschien vind je leuk om te helpen, bijvoorbeeld bij het rijgen van de prachtige bloemenkransen of het bereiden van het eten, je bent dan meer dan welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! En wil je wat doneren, of het nou aardappelen zijn of een beetje geld, dan zijn we daar uiteraard ook heel blij mee. Op de dag zelf geven we tenslotte veel gratis weg. Omdat we de cultuur graag willen verspreiden. En omdat we mensen willen laten proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn!

Dankbaar

We zijn heel dankbaar dat de gemeente Eindhoven en de ondernemers rond het 18 Septemberplein het mogelijk maken om dit India Festival te organiseren. We kijken uit naar deze dag en hopen dat iedereen er straks met blijdschap op terugkijkt!

Tot ziens op 21 mei 2016, op het 18 Septemberplein in Eindhoven!

Gegevens

Datum:
21 mei 2016
Tijd:
11:00 - 18:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/878962808893832/