
Foto: Sunny Jagesar
Shyama Warrier is als Mohiniyattam en Bharatanatyam danseres de laatste jaren regelmatig te zien op Nederlandse podia. Mohiniyattam is een lasya (vrouwelijke) dansstijl uit Kerala. Een van de kenmerken is ati bhanga: het langzame, ronde bewegen van het bovenlichaam. Hiervan zegt men dat het geïnspireerd is op de kokospalmen in de zachte zeewind van Kerala. Ook het trillen van de wenkbrauwen, wat sringara (liefde) uitdrukt, lijkt op in de wind ritselende kokosbladeren. Shyama: “Mohiniyattam wordt vaak gezien als een makkelijkere klassieke dansvorm, door het relatief trage tempo van de dansvorm. Maar het vraagt evenveel inzet en toewijding als elke andere klassieke kunstvorm. De rompbewegingen zijn erg moeilijk om te leren.” Met haar gracieuze stijl en prachtige uitstraling is Shyama een welkome aanvulling op het Nederlandse Indiase dansaanbod.
Shyama’s moeder is ook danseres. Op jonge leeftijd startte Shyama met haar zus met het volgen van Bharatanatyam en Mohiniyattam lessen van Guru Smt. Suni Vikas in Kerala. Daarna leerde ze Mohiniyattam, Bharatanatyam en Kuchipudi van Rangaprathibha Sri. M.K. Gireesh (Nisari Kalakshethra). Sinds 2005 woonde zij in Singapore en wordt zij begeleid door guru Smt. Maalika Gireesh Panicker (nog steeds). Momenteel studeert zij Bharatanatyam aan Annamalai University (Chennai).
Vanaf 2011 woont zij in Nederland. “Nederland is erg interessant: de weersveranderingen waren een nieuwe ervaring voor mij. Als danser voelt dit land zeer gastvrij. Het is geweldig om te zien hoe mensen van Indiase en andere komaf de verschillende Indiase dansvormen serieus nemen!” In 2015 opent Shyama haar Natanam Academy of Dance and Arts en geeft ze les in Eindhoven en Amstelveen. “Ik heb Indiase leerlingen die hier in Nederland contact willen houden met hun culturele achtergrond, maar ook anderen die geïnteresseerd zijn in het rijke culturele erfgoed van India.”
Voor het Korzo India dansfestival maakte zij in 2016 de voorstelling Trisandhi: Joining of three met Odissidanseres Kishori Sakhi en Bharatanatyamdanseres Vaijeyanthi Panchapagesan. Hierin gingen zij op zoek naar verschillen en overeenkomsten tussen hun drie klassieke dansstijlen, met een gemeenschappelijk doel: moksha sadhana, het bereiken van verlichting en de bevrijding van onwetendheid.

Foto: Sunny Jagesar
Meer informatie
- www.indiandance.nl
- Lessen Amstelveen: vrijdag en zondag
- Lessen Eindhoven: zaterdag
- 23 april: Rasa 2017, een dansschoolvoorstelling met Vaijeyanthi Panchapagesan
Marjol Rooze
Latest posts by Marjol Rooze (see all)
- In the spotlight: Widia Soochit - 1 februari 2018
- In the spotlight: Satishkoemar Myre-Makhan - 1 januari 2018
- In the spotlight: Poernima Gobardhan - 1 oktober 2017