
Is er een bharatanatyam-leven na je arangetram? Poernima Gobardhan laat zien van wel! Zaterdag 18 juni 2016 danst zij een première voor een uitverkochte zaal: de bharatanatyam margam die zij leerde in Bangalore van Padmini Ravi. En dat is bijzonder: niet veel Nederlandse dansers leren na hun arangetram een volledige margam én voeren deze op eigen kracht uit. Poernima heeft ontzettend veel doorzettingsvermogen, en passie voor de dans. En… ze doet het nog goed ook!
In de pushpanjali en jeetiswaram laat ze direct zien wat ze van Padmini Ravi geleerd heeft: veel interessante combinaties van passen, karanas en poses. Poernima danst zeker en overtuigend. De choreografieën zijn snel en krachtig, maar ze heeft voldoende lichaamsbeheersing en conditie om alles rustig uit te kunnen voeren. Ook de muziek draagt bij aan de ervaring: goede musici, met rustige zang en geluidseffecten door verschillende instrumenten.
De items worden aan elkaar gepraat door Sitra Bonoo. Zij laat direct haar waardering merken voor het lef van Poernima om zelfstandig een margam op te voeren en voor de vernieuwende passencombinaties. De ervaringen en kennis die Poernima opdeed tijdens haar periode bij Padmini Ravi in Bangelore komen terug in de inleidingen op de items. Padmini Ravi geeft aan geworteld te zijn in de traditie van bharatanatyam, en vindt dat de precisie en beperkingen daarvan een danser juist vrijheid geven. Daarnaast zoekt zij naar vernieuwing, iets dat te zien is in de passencombinaties en poses.
De varnam heeft bhakti sringara (devotionele liefde) voor Shiva als onderwerp. Een nayaki (vrouw) spreekt tot Shiva. In deze varnam worden drie verhalen gedanst: in het eerste worden Shiva’s uiterlijke aspecten uitgebeeld, in het tweede uit de nayaki haar verdriet om Shiva’s afwezigheid en in het derde verhaal zingt ze al Shiva’s namen in de hoop zijn aandacht te krijgen. Ook in deze inleiding aandacht voor wat theoretische kennis: het verschil tussen twee soorten abhinaya wordt uitgelegd: pada-artha en vakya artha. Bij pada-artha wordt ieder woord letterlijk vertaald met behulp van mudra’s, bijvoorbeeld in deze dans: het uitbeelden van de blauwe keel van Shiva. Bij vakya artha wordt de achterliggende betekenis van de tekst uitgebeeld, bijvoorbeeld in deze varnam: het mythologische verhaal. Ook deze dans is vol van interessante combinaties, flitsend voetenwerk en goed gebruik van de ruimte. De muziek valt aan het einde van het optreden weg, maar Poernima laat zich niet van haar stuk brengen en danst voor een muisstil publiek het einde in stilte.
Na de pauze wordt bij de padam opnieuw het tweeledige doel van Padmini Ravi benadrukt: zij wil de kaders van bharatanatyam als dansvorm conform de regels van de Natya Sastra respecteren, maar deze ook overschrijden. In deze padam beeldt Poernima moeder Yasoda uit, die op allerlei manieren probeert om Krishna mee te krijgen. Poernima lokt, wordt boos, grijpt, danst, lacht, lonkt en speelt overtuigend: wat een lieve moeder! Poernima is zelf een plaatje om naar te kijken en met zoveel stralende moederliefde op het podium: what’s not to love?
En dan de afsluiting: tillana en mangalam. De tillana heeft het dansen van Krishna op de slang Kaliya als thema. En Poernima maakt het waar: haar kracht behoudt ze gedurende de volledige margam, en dat terwijl het geen eenvoudige items zijn die zij presenteert.
De mening van Padmini Ravi is best aanwezig tijdens deze margam: zij heeft een boodschap en houdt de regie over haar items. De nieuwe passencombinaties, gevulde choreografie en filmische poses passen in de stijl zoals die nu in Bangalore gedanst wordt. Het publiek heeft ervan genoten. Poernima heeft doorzettingsvermogen en laat een prachtige voorstelling zien!
Nieuwe optredens worden aangekondigd op http://poernimagobardhan.nl/
Benieuwd naar Padmini Ravi?
Of kijk deze TED talk!
Marjol Rooze
Latest posts by Marjol Rooze (see all)
- In the spotlight: Widia Soochit - 1 februari 2018
- In the spotlight: Satishkoemar Myre-Makhan - 1 januari 2018
- In the spotlight: Poernima Gobardhan - 1 oktober 2017